אנשים רבים נמצאים בשוק העבודה ולא מצליחים להרוויח את הסכומים אותם הם רוצים להרוויח, או שהם חשים לא מסופקים מספיק מעבודתם. במיוחד אחרי הקורונה, רבים בחרו להגשים את עצמם ושילבו עבודה שכירה עם עבודה עצמאית, ואף המשיכו בכך. העבודה בתור עצמאי שכיר יכולה להיות מתגמלת ביותר, אך מומלץ להכיר את החוקים השונים בתחום, אז קדימה, בואו נעשה קצת סדר בדברים.
אילו יתרונות טמונים בפתיחת עסק לצד העבודה כשכירים?
ההנחה שאדם צריך לעבוד רק כשכיר מוטעית ורבים גילו זאת בקורונה, כשהיו בחל"ת או כאשר בחרו לעשות שינוי ולעסוק לצד המקצוע שלהם גם בנושאים אחרים. הבחירה יכולה להיות כדי להגדיל את ההכנסה החודשית בכמה אלפי שקלים והיא יכולה להיות כדי לעסוק לצד העבודה הבטוחה כשכירים גם במקצוע אליו יש להם תשוקה גדולה.
רבים בחרו לקחת את התחביב צעד אחד קדימה, להגשים חלום ולצאת לדרך חדשה שאולי תסלול להם יום אחד פרנסה רק מהתחום אותו הם אוהבים, אך גם אם לא, העבודה תהיה עבורם מספקת גם במתכונת מצומצמת. כמובן שלשכר יש יתרון אדיר, אך גם לסיפוק העצמי ולתחושת החידוש ומיצו הפוטנציאל לצד הגשמת החלומות.
כיצד ניתן לפתוח עסק עצמאי?
כל אדם שכיר יכול לפתוח גם עסק עצמאי. בדרך כלל ההתחלה תהיה בתור עוסק פטור, זאת אומרת עסק שיש לו פטור מתשלום מע"מ, אך לא פטור מתשלום מס הכנסה או ביטוח לאומי. עסק זה קל לניהול כיוון שנדרש לעמוד בגובה הכנסות מסוים ולהגיש דו"ח לרשויות רק אחת לשנה, לעומת עוסק מורשה שמחויב בהגשת דו"ח אחת לחודשיים.
פתיחת העסק פשוטה וניתן לבצע אותה אפילו באינטרנט, מצהירים על גובה ההכנסות הצפוי (רצוי לבחור את הסכום הצפוי הנמוך בהשערה כי בהתאם להצהרה הראשונית יבחר הסכום לתשלום מצד הביטוח הלאומי) ויוצאים לדרך. רצוי להיעזר בתוכנות סליקה וניהול החשבוניות, כך שהחישובים, ההוצאות וההכנסות ושליחת החשבוניות והקבלות נעשית באופן דיגיטלי.
מתי עסק לא יכול להיות פטור?
לא כל עסק יכול להיות פטור מלכתחילה. יש מקצועות בהם ניתן לעסוק כעוסק פטור ויש שיהיו חייבים כבר למן ההתחלה להצהיר על עצמם כעוסק מורשה. להלן דוגמאות לעסקים שמחויבים להיות עוסק מורשה: בעלי מקצועות חופשיים כגון רופא, חוקר פרטי, אדריכל, מודד, מנהל חשבונות, סוכן ביטוח, טכנאי ועוד. גם סוחרי רכב, מרצים, בעלי בתי ספר וגני ילדים, מדריכים ומפקחי מבחנים לא יכולים להיות רשומים כפטורים. בסוף, רגע לפני שאדם בוחר להיות עצמאי שכיר הוא צריך לבחון היטב את השכר שיוכל להרוויח ואת האפשרויות שעומדות בפניו בדבר ניהול החשבונות שלו.
אילו כלים יכולים לסייע לניהול העסק העצמאי?
כיום ישנם כלים רבים שיכולים לסייע לעצמאיים לנהל את חשבונותיהם. ניתן לעשות שימוש בתוכנות דיגיטליות לניהול חשבוניות וקבלות, להפיק מסמכים שונים עם לוגו וחתימה מובנית, להיעזר בתוכנות ארגון הזמן ותזכורות לפגישות, לנהל יומנים משותפים עם עובדים אחרים ולהיעזר בכלים דיגיטליים שונים למתן שירות מתקדם וזמין במיוחד, למשל בוט שנותן שירות בווצאפ, מערכת לניהול לידים וחזרה באמצעות מרכזייה או מייל ועוד.